Varhaiskasvatuksen tiedelehti rakentaa varhaiskasvatustiedettä

Varhaiskasvatuksen tiedelehti rakentaa varhaiskasvatustiedettä / Journal of Early Childhood Education Research constructs the science in early childhood education.

Author(s): Hujala, Eeva a (eeva.hujala@uta.fi) & Turja, Leena b (leena.m.turja@jyu.fi)

Source: Journal of Early Childhood Education Research; Vol 1(1), p. 1-2.

Full Text: PDF (in Finnish and in English)

Abstract:The volume of Finnish research on early childhood education (ECE) has increased year by year, and at the same time research methods on ECE and childhood as the whole has been excellently developed. The Journal of Early Childhood Education Research JECER turns over a new leaf on the academic journey of ECE, and that way contributes to the construction of early childhood education as its own branch of science. This journal is the first international scientific journal on ECE published in Finland. Our aim is to disseminate information of ECE research and activate discussions around ECE research and its methodology. The first number − and at the same time the very first volume − of JECER consists of articles written in Finnish. Our standpoint is, nevertheless, that there are no national borders for doing research, thus we want to offer this forum for a broad international readership by publishing articles in English as well.

Tiivistelmä: Suomalainen varhaiskasvatustutkimus on vuosi vuodelta lisääntynyt määrällisesti ja samalla se on kiitettävästi kehittänyt varhaiskasvatuksen ja lapsuuden tieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Varhaiskasvatuksen tiedelehti (JECER) avaa uuden sivun varhaiskasvatuksen akateemisella taipaleella ja on siten omalta osaltaan on mukana rakentamassa varhaiskasvatusta omana tieteenalanaan. Lehti on ensimmäinen Suomessa ilmestyvä varhaiskasvatuksen kansainvälinen tiedelehti. Tavoitteenamme on varhaiskasvatusta koskevan tutkimustiedon levittäminen sekä keskustelun aktivointi varhaiskasvatustutkimuksesta ja sen tieteellisistä menetelmistä. Lehden ensimmäinen numero − ja samalla sen ensimmäinen vuosikerta − koostuu suomenkielisistä artikkeleista. Lähtökohtanamme kuitenkin on, että tieteen tekemisellä ei ole kansallisia rajoja, ja sen vuoksi jatkossa haluamme tarjota julkaisufoorumin laajalle kansainväliselle lukijakunnalle julkaisemalla varhaiskasvatustieteellisiä artikkeleita myös englannin kielellä.

Author-Supplied Keywords: –

ISSN: 2323-7414

ISSN-L: 2323-7414 online

Author Affiliations: a Tampereen yliopisto, b Jyväskylän yliopisto